Fizyoterapi ve rehabilitasyon uygulamalarıyla birlikte insanın yaşam kalitesini belirleyen en önemli faktör hiç kuşkusuz sağlıklı bir hayat sürdürmektir. Bu sağlıklı yaşamın en temel ifadeside bedensel, ruhsal ve fiziksel olarak kendini iyi hissetme halidir. Dünya Sağlık Örgütü ( WHO )’nün; Sağlık Nedir ? sorusuna cevabıda aynen ifade ettiğimiz biçimdedir. Peki sağlıklı olmak ile fizyoterapi ve rehabilitasyon’un ilişkisi ne ?
Dünya’da yüz yıllardır çok geniş bir uygulama alanı bulunan fizyoterapi metodu ile tedavi son dönemlerde ülkemizde’de olması gerektiği ve hak ettiği biçimde adınanda söz ettirmeye başlamış oldukça sık rastlanan bir yöntem olmaya başlamıştır. Tabi bu alanın kapsamına giren hastalıklar ve rahatsızlıkların dışında travmatik olgularında varlığı fizyoterapi yöntemini vazgeçilmez kılmaktadır. Doğuştan, sonradan veya yaşamın herhangi bir noktasında ortaya çıkabilecek yetersizlikler, yaralanmalar, sakatlıklar veya insan vücudunda ki anatomik yapıda aksamaların tedavi edilmesi aynı zamanda tamamen ya da kısmen işlevsiz kalan uzuvlara tekrar fonksiyon kazandırmak gayesi fizyoterapi ve rehabilitasyon ilkesinin temelini oluşturmaktadır.
Fizyoterapi Nedir ? Fizyoterapist kimdir ?
Fizyoterapi nedir, fizyoterapist kimdir ? Fizyoterapi’nin bu noktada ana prensibi, mevcut aksaklığın hekim tarafından tespitinin ardından uygun görülmesi ile gelişen fizyoterapi ve fizyoterapiye özgü metotların tıp etiğine ve bilimine dayalı bütüncül bir rehabilitasyon sürecine geçirilmesidir.Bu rehabilitasyon sürecini gerçekleştiren kişiye Fizyoterapist adı verilir ve özelleştiği alana göre uzman ünvanı alır. Fizyoterapistler tarafından teşhis ve tanısı ilgili hekimlik tarafından koyulmuş hastalarda multidisipliner bi şekilde gerçekleştirilen tedavi metotları çok geniş bir alanda kendisini göstermektedir. Örnek vermek gerekirse;
Fizyoterapi Hangi Alanlarla Çalışır ?
Fizyoterapi hangi alanlarla çalışır bu alanda hizmet almak isteyen herkesin merak konusu.
- Pediatri alanında,
- Yanık ünitesi ve iyileşmesi alanında,
- Nöroloji alanında,
- Kardiyoloji ve damar sağlığı alanında,
- Kadın doğum ve gebelik öncesi-sonrası dönemlerde,
- Ortopedi ve travmatoloji alanında,
- Genel cerrahi alanında,
- Kulak-burun-boğaz alanında,
- Diş hekimliği alanında özellikle çene problemi kaynaklı durumlarda,
- Ramotolojik hastalıklar alanında,
- Yoğun bakım ünitesi alanında,
- Plastik cerrahi ve estetik alanlarında,
- Beyin ve sinir cerrahisi alanında,
- Onkoloji alanında özellikle kanser öncesi, kanser dönemi ve kanser sonrası dönemlerde.
Gibi birçok sağlık bölümünde hizmet vermekte ve yüksek başarı sağlamaktadır.
Fizyoterapi’de Bütüncül Tıp
Fizyoterapi’de bütüncül tıp adını sıkça duyduğumuz fonksiyonel ve bütüncül tıp kavramları sağlığın her alanında olduğu gibi fizyoterapi ve rehabilitasyon alanında da büyük öneme sahiptir. Bu kapsamda fizyoterapi ve rehabilitasyon alanında Dünya’da ve ülkemizde fizyoterapi hizmetlerinin dışında rehabilitsayon programına ek olarak psikonöroimmünoloji dediğimiz beslenme, egzersiz ve hastalıkta nedeni arama gibi metotları kapsayan ve çalışmalar yürüten fizyoterapistler özellikle tedaviye farklı bir boyut kazandırmaktadır. Dolayısıyla fizyoterapi yöntemi ile tedavinin hareket kabiliyetini sınırlandıran veya sonlandıran rahatsızlıkların tamamında etkin rol oynadığını ve bununla birlikte yardımcı ve ek metotlardanda yararlanabileceğini söylemek yanlış bir ifade olmayacaktır. Bu hususta dikkat edilmesi gereken konu fizyoterapi ve rehabilitasyon mesleğinin etik yasalarını çiğnememek ile birlikte multidisipliner çalışmaya açık olma ilkesidir.